BG   FR   ES   EN   
 
Анкета за учениците

Анкета за родителите

Анкета за членовете на съветите „Твоят час“

Анкетите са анонимни и могат да бъдат попълвани до 01.07.2018 г.

ПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС" 2017-2018 ГОДИНА

Представителни изяви за месец май 2018

Представителни изяви за месец април 2018

Представителни изяви за месец март 2018

Представителни изяви за месец февруари 2018

Представителни изяви за месец декември 2017

Представителни изяви за месец ноември 2017

Представителни изяви за месец октомври 2017Групи по проект "Твоят час" в IV ЕГ 2017-2018 годинаАРХИВ 2016-2017 ГОДИНА

Представителни изяви за месец юни 2017

Представителни изяви за месец май 2017

Представителни изяви за месец април 2017

Представителни изяви за месец март 2017

Представителни изяви за месец февруари 2017

Представителни изяви за месец януари 2017

Представителни изяви за месец декември 2016Групи по проект "Твоят час" в IV ЕГ 2016-2017 годинаЗа проектаПРОЕКТ "ТВОЯТ ЧАС" 2017-2018 ГОДИНА


Представителни изяви за месец май 2018БИОЛОГИЯ
На 08.05.2018 г. се проведе представителна изява на група с обучителни затруднения „Биология“ на тема „Биологията: наука лесна и успешна”. На представителната изява присъстваха директора и зам. директора УД на IV ЕГ, учители и ученици от XI клас. Изявата протече под формата на викторина с активното участие на публиката. Въпросите, поднесени по интересен и забавен начин, бяха подготвени от учениците от групата в резултат на изследователска работа по темите от програмата на проекта.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО
Публичната изява посветена на 9-ти Май – Ден на Европа и Ден на победата, се състоя в Актова зала пред ученици и учители от IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, град Варна.
Участниците в клуб „Минало незабравимо“ представиха PP презентация, в която отдадоха уважение и почит към загиналите във Втората световна война, отчитайки, че научените уроци от тази война са поставили основите на обединена Европа.
Денят на победата е предварителното условие, за да може Европа да започне да се обединява и благодарение на това живеем в мир вече седем десетилетия.

МЛАД ЖУРНАЛИСТ
На 10.05.2018 г. се проведе представителната изява на клуб „Млад журналист” във фоайето на гимназията. Целта на мероприятието бе да се популяризира новият 9. брой на училищния в-к „ВестникЪ”. Дейността на младите журналисти дава възможност за изява и реализация. Работата по материалите във вестника развива творческите им заложби, както и способностите за събиране и обработка на информация.

ФРЕНСКИ ЕЗИК 8 Г
На 12.05.2018 г. участниците в ИД „Френски език 8 г“ проведоха презентация на тема „Френски традиции, обичаи и храни“. Целата на публичната изява бе да разшири познанията на учениците и да повиши интереса им към историята и културата на Франция. За целта самостоятелно и със съдействие на ръководителя учениците събраха информация за специфичните обичаи, традиции и храни в отделните френски региони. Всички ученици взеха активно участие, като най-добрите получиха поощрителни награди.

ФРЕНСКИ ЕЗИК ЗА МАТУРА
На 15.05.2018 г. се проведе представителна изява на група с обучителни затруднения „Френски език за матура“. Присъстваха класни ръководители на 12-тите класове, както и инж. Дарина Атанасова – РН ИКТ. Проведе се дискусия по зададена тема, като участниците от двата класа предварително си бяха разпределили тезата и антитезата. След обобщение от страна на ръководителя на групата, последният раздаде за спомен на всички ученици книги от съвременни френски автори. Гостите пожелаха успешно предстваняне на зрелостните изпити на учениците.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 10 КЛАС
Публичната изява на групата по „Английски език - 10 клас“ се състоя на 22.05.2018 в стая 402 на IV ЕГ. Присъстваха ученици и преподаватели от гимназията. Участниците в проекта представиха презентации на тема туристически забележителности в околностите на Варна. Целта е да могат да информират интересуващите се чужденци за историята, природата и обичаите в България. Не по-маловажно бе да изпробват презентационните си умения и да преодолеят свенливостта си. Зрителите задаваха въпроси и обсъждаха туристическите маршрути.

ФРЕНСКИ ЕЗИК 8 А
На 26.05.2018 г. участниците в ИД „Френски език 8 а“ проведоха презентация на тема „Френски традиции, обичаи и храни“. Целата на публичната изява бе да разшири познанията на учениците и да повиши интереса им към историята и културата на Франция. Проведено бе състезание на френски език межди групите на 8 а и 8 г клас. Учениците бяха подготвили отговорите си самостоятелно с предварителна помощ от моя страна за източниците на информация. Всички ученици взеха активно участие, като най-добрите получиха поощрителни награди.


Представителни изяви за месец април 2018ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ 1
На 11.04.2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Художествена фотография 1” - изложба на фотографии във фоайето на IV ЕГ “Фредерик Жолио - Кюри” гр. Варна, направени по време на извънкласната дейност. Изложбата беше представена пред ученици и учители на гимназията.

ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ 2
На 11.04.2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Художествена фотография 2” - изложба на фотографии във фоайето на IV ЕГ “Фредерик Жолио - Кюри” гр. Варна, направени по време на извънкласната дейност. Изложбата беше представена пред ученици и учители на гимназията.

ТЕАТЪР НА ФРЕНСКИ ЕЗИК
На 19 април 2018 г. се проведе представителна изява на групата “Театър на френски език” по проект Твоят час. На училищна сцена се игра постановката “Що за мир” на Елиз Хофнер, с която IV ЕГ ще се представи на националния фестивал на ученическите франкофонски театри в гр. Стара Загора. Публиката беше от всички ученици франкофони на гимназията. Присъстваха много учители и родители.

ХИМИЯ
На 20 април 2018 се проведе публична изява на ИД „Химия“ по проект Твоят час. Целта на изявата беше в края на учебната година учениците от групата да направят малък празник за своите съученици и родители, на който да представят най-успешните експерименти, открити и реализирани през годината, свързани с отделяне на светлина. Учениците от групата представиха пред съученици и учители знания и материали, изработени от тях, по разглеждани теми. Учениците организираха състезание, в което имаше настолни игри, разпознаване на молекулни модели и извършване на химически експерименти.

ПСИХИЧЕСКО ПРОГРАМИРАНЕ И ПСИХИЧЕСКИ ВИРУСИ
На 26 април 2018 г. в кабинет 101 на IV ЕГ се проведе представителна изява на групата „Психическо програмиране и психически вируси“, с ръководител Пламен Матеев. Обявената тема беше: „Психически вируси и масова култура“. Събитието мина под формата на дискусия с участието на публиката. В публиката имаше ученици от 11 клас на гимназията и учители. След края на дискусията участниците по проекта направиха анализ на използваните канали за въздействие на масмедиите. Проявата беше посетена от г-жа Илиана Иванова, заместник – директор УД в IV ЕГ.

ТЕАТЪР НА ФРЕНСКИ ЕЗИК
От 26 до 29.04 в Стара Загора се проведе 25-ти Международен училищен фестивал на франкофонския театър - представителна изява на групата “Театър на френски език” по проект Твоят час. Сребърна маска за трупата за френски театър при IV ЕГ! Благодарение на Ксения Царева, Полина Милчева и актрисите Дариа Димитрова (12. А), Анастасия Ангелова, Андрея Гандева, Елица Кирчева (12. Б), София Дарелова (10. Д) и Йоанна Христова (9. Б)! Неоценима бе помощта на Дея Кунева (12. Е) от испанските класове, която осигури техническата подкрепа! Официални лица, които присъстваха на изявата бяха Валери Дрейк - културно аташе на република Франция в България, Веселина Ганева - експерт по чуждоезиково обучение в МОН, Вяра Любенова - председател на Асоциацията на преподавателите на френски език в България, Дима Динкова - директор на Алианс Франсез, Стара Загора.


Представителни изяви за месец март 2018

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
На 12.03.2018 бе проведена среща-разговор със г-жа Паприкова – интериорен дизайнер – представителна изява на ИД “Изобразително изкуство“ с ръководител Наташа Неделчева. Разговорът протече с интерес от страна на участниците по посока интериорна декорация с произведения на графиката. Разгледани бяха скици и рисунки с туш, фулмастер, въглен. Гости на изявата бяха ученици и учители от гимназията.

ТЕАТЪР И КИНО
На 13 март 2018 г. се проведе представителна изява на групата “Театър и кино” по проект Твоят час. Изявата беше Предпремиерно представяне - блиц интервюта, взети от настоящи и бивши учители в гимназията. Събитието е част от проявите във връзка с отбелязването на 60-та годишнина на гимназията. Публиката беше от ученици и учители на гимназията. Присъства г-жа Илиана Иванова, заместник – директор УД на IV ЕГ.

МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА
На 16 март се проведе представителна изява в присъствието на заместник директора Жасмина Саламитова и колегата по френски език Наталия Иванова в училище, в 223 зала.
Преговорът демонстрира по-голям интерес към теоретичните знания, предвид богатата палитра от непознати научни данни, исторически факти и интересни асоциации.
Петте типа задачи, нестандартно представени, са предмет на по-дълга подготовка, която ще продължи следващата година. Участниците са убедени, че тези занимания развиват мисленето, обогатяват общата култура и оформят умения за по-задълбочен подход към всяка нова материя.

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ
На 17.03.2018 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала и Главно фоайе бе представен спорник за ученическо творчество “Устрем’ 2019“. Наградени бяха участниците в конкурса за корица на изданието. Пред учители, ученици, родители и гости бе представена и книгата “Късчета минало“ – сборник със спомени на бивши ученици и учители, подготвена по случай 60 годишния юбилей на гимназията. Изданията бяха подготвени от ИД “Графичен дизайн и предпечат“ с ръководител инж. Дарина Атанасова. Двете книги ще бъдат публикувани в сайта на Гимназията на адрес http://literatura.4egvarna.com/izdania.htm.

МЛАД ЖУРНАЛИСТ
На 17.03.2018 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ в Главно фоайе се проведе представителна изява на клуб "Млад журналист" с ръководител Невяна Павлова. Сред учители, ученици, родители и гости учениците разпространиха осмия брой на в-к "ВесникЪ" за културния живот на гимназията и нейната 60-годишнина, издаван по проект "Твоят час".

ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ 1
На 17.03.2018 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ в Главно фоайе се проведе представителна изява на ИД “Художествена фотография 1“. Участниците в групата представиха изложба на техни черно-бели фотографии заснети по време на извънкласната дейност по интереси през изминалите месеци. Представителната изява се състоя пред ученици, родители, учители и гости от града.

ХУДОЖЕСТВЕНА ФОТОГРАФИЯ 2
На 17.03.2018 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ в Главно фоайе се проведе представителна изява на ИД “Художествена фотография 2“. Участниците в групата представиха изложба на техни цветни фотографии заснети по време на извънкласната дейност по интереси през изминалите месеци. Представителната изява се състоя пред ученици, родители, учители и гости от града.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО
На 17.03.2018 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ се проведе представителна изява на ИД “Минало незабравимо“. Презентацията беше подготвена на редовните сбирки на клуб “Минало незабравимо“. Работата целеше да покаже, че освен сериозно да учим, в Четвърта езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри“ знаем и как да се забавляваме. При подготовката учениците разгледаха много архивни снимки (Благодарим на фотоклуб “Лабото“!), за да подберат кадри, представящи празничните традиции в училище. Представителната изява се състоя пред ученици, родители, учители и гости от града.

ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК 8 КЛАС
На традиционната Вечер на езиците на 18.03.2018 г. участниците в групата “Театър на испански език 8 клас“ представиха пиесата “Гооол!“ в Актова зала на IV ЕГ “Фредерик Жолио - Кюри” пред родители, учители и ученици. По време на представителната изява те демонстрираха наученото по време на занятия през изминалите месеци.

ДА ПОДГОТВИМ 60 ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА 1
На 18 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Да подготвим 60 годишнината на гимназията 1“ по проект Твоят час с ръководител Ксения Царева. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й – генерална репетиция в ДКС – Варна. Събитието мина изключително организирано и успешно. Сред гостите бяха ученици, учители и родители.

ДА ПОДГОТВИМ 60 ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА 2
На 18 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Да подготвим 60 годишнината на гимназията 2“ по проект Твоят час с ръководител Илиана Иванова. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й – генерална репетиция в ДКС – Варна. Събитието мина изключително организирано и успешно. Сред гостите бяха ученици, учители и родители.

ДА ПОДГОТВИМ 60 ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА 3
На 18 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Да подготвим 60 годишнината на гимназията 3“ по проект Твоят час с ръководител Калояна Андонакиева. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й – генерална репетиция в ДКС – Варна. Събитието мина изключително организирано и успешно. Сред гостите бяха ученици, учители и родители.

ТЕАТЪР И КИНО
На 18 март 2018 г. се проведе представителна изява на групата “Театър и кино” по проект Твоят час. Изявата беше рецитал по стихове на Николà Боалò-Депреò, френски поет от епохата на класицизма. Събитието е част от празничната програма на гимназията, посветена на нейната 60-та годишнина. Публиката беше от всички ученици на гимназията. Присъстваха много родители, гости и бивши ученици на гимназията. Събитието бе отразено в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.

ДА ПОДГОТВИМ 60 ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА 1
На 19 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Да подготвим 60 годишнината на гимназията 1“ по проект Твоят час с ръководител Ксения Царева. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й. Събитието мина изключително тържествено и успешно. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици. Годишнината на IV ЕГ бе отразена от няколко варненски електронни медии, БНТ 2, в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.

ДА ПОДГОТВИМ 60 ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА 2
На 19 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Да подготвим 60 годишнината на гимназията 2“ по проект Твоят час с ръководител Илиана Иванова. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й. Събитието мина изключително тържествено и успешно. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици. Годишнината на IV ЕГ бе отразена от няколко варненски електронни медии, БНТ 2, в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.

ДА ПОДГОТВИМ 60 ГОДИШНИНАТА НА ГИМНАЗИЯТА 3
На 19 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Да подготвим 60 годишнината на гимназията 3“ по проект Твоят час с ръководител Калояна Андонакиева. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й. Събитието мина изключително тържествено и успешно. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици. Годишнината на IV ЕГ бе отразена от няколко варненски електронни медии, БНТ 2, в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
На 19.03.2018 г. по време на Патронен празник на IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ в ДКС - Варна, бе проведена представителна изява на ИД “Изобразително изкуство“ - изложба на картини, създадени от учениците в групата. Представени бяха живописни картини със избрани от участниците сюжети, нарисувани с акрилни бои. Участниците с интереси към графичната техника представиха рисунки с туш върху платно. В експозицията бяха изложени картини в стил street art и абстракции в стил art spray. Картините бяха публикувани и в електронното издание на сборник за ученическо творчество “Устрем“ в уеб страницата на гимназията. Изложбата бе представена пред настоящи и бивши ученици и учители на Гимназията, родители, външни гости и различни медии. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици.

НАРОДНИ ТАНЦИ
На 19 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Народни танци“ по проект Твоят час с ръководител Стела Андонакиева. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й. Събитието мина изключително тържествено и успешно. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици. Годишнината на IV ЕГ бе отразена от няколко варненски електронни медии, БНТ 2, в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.

ВОКАЛЕН СЪСТАВ КЪМ 4 ЕГ
На 19 март 2018 г. се проведе представителна изява на ИД “Вокален състав към 4 ЕГ“ по проект Твоят час с ръководител Георги Георгиев. Изявата беше във връзка с празничния юбилеен концерт на IV ЕГ, посветен на 60-годишнината от основаването й. Събитието мина изключително тържествено и успешно. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици. Годишнината на IV ЕГ бе отразена от няколко варненски електронни медии, БНТ 2, в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ
На 19.03.2018 г по време на Патронен празник на IV ЕГ “Фредерик Жолио – Кюри“ в ДКС - Варна, бе презентиран сборник за ученическо творчество “Устрем ‘2018”. Изданието бе подготвено от ИД “Графичен дизайн и предпечат“ с ръководител инж. Дарина Атанасова. Сборникът бе представен пред настоящи и бивши ученици и учители на Гимназията, родители, външни гости и различни медии. Сред гостите на празника бяха кметът на Варна Иван Портних, директорът на Френския институт в България Фабиен Флори, аташето по образователните въпроси в посолството на Кралство Испания – Мария Хосе, Ерик Перотел – аташе към Алианс Франсез, почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев, почетният консул на Кралство Испания във Варна Христо Досев, настоящи и бивши възпитаници на училището, преподаватели, директори и много ученици.

ТЕАТЪР НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
Публичното представяне на постановката “Щастливият принц“ по Оскар Уайлд, изпълнена от състава на групата “Театър на български език“, организирана по проекта “Твоят час“, се проведе на 21 март 2018 година в Актовата зала на Четвърта езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри“ в град Варна. Почетните гости на премиерата бяха директорката госпожа Веселина Тотева, голяма част от преподавателския състав на училището, както и множество съученици, приятели и родители на артистите, участващи в представлението. Събитието получи рекламни анотации и поздравителни отзиви на официалната страница на гимназията, във Фейсбук и в периодичното издание на IV ЕГ “ВестникЪ“.

ПЪТЯТ КЪМ НАЧАЛОТО - ИСТОРИЯТА В ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВОТО
На 23.03.2018 г. бе проведена представителна изява на ИД “Пътят към началото — история и литература”. Бе направено проследяване на исторически събития и процеси от Стогодишната война, отразени в историческата драма на Шекспир “Хенри V”, кръстоносните походи в “Айвънхоу”, раждането на историческия роман на сър У. Скот, френския роман на Дюма “Кралица Марго”, Юго и неговата “Парижка света Богородица”, Сенкевич и неговия принос в епичната литература с “Кръстоносци” и “Quo vadis”, “Осъдени души” на Д. Димов и Испанската гражданска война. Представителната изява завърши с Умберто Еко, “Името на розата” и неговото място в европейската култура. Участниците представяха проблемите на основата на историческсите събития, после тяхната интерпретация в литературата , съпроводено с гледането и обсъждането на трейлъри и моменти от филмовата интерпретация на посочените произведения. Представителната изява се състоя пред ученици, родители и учители от гимназията.

МАТЕМАТИКА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В УНИВЕРСИТЕТ И ПОДГОТОВКА ЗА SAT
На 26.03.2018 г. бе проведена публична изява под формата на викторина на тема „Да оценим знанията си“, организирана от учениците от група “Математика за кандидатстване в университет и подготовка за SAT“ и техния ръководител. Целта на събитието бе да се запознае публиката с различни видовете кандидатстуденски задачи, както и нивото на което са усвоени те от участниците в групата.
Учениците бяха разделени на два отбора. Решаваха различни видове задачи, след което оцениха самостоятелно резултатите си по предварително изготвени критерии. Знанията и уменията на учениците за решаване на кандидатстуденски задачи впечатлиха публиката според която те безспорно ще им послужат при кандидатстване в университети не само у нас, но и в чужбина.


Представителни изяви за месец февруари 2018ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК 8 КЛАС
Публичната изява на група „Театър испански език – 8 клас“ се състоя на 07.02.2018 г. във ФотоКлуб “Младост” пред ученици от гимназията. В публичната изява сглобихме сцените от пиесата. Актьорите участваха в сглобяването на сцените като даваха идеи и предложения и обсъждаха сценографията.

АТЕЛИЕ ПО МНОГОДИСЦИПЛИНАРНО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО
Учениците работиха над два нови проекта освен пренасянето на изложбата от «Представителна изява 1» в училищното пространство — «Дядо Коледа във Варна», която бе поместена в кафенето на училището през месец януари. Учениците изготвиха «Наръчник на ученика», който беше изложен в коридора в зоната за експозиции и съобщения.
Учениците разсъждаваха над полезни, забавни, провокативни и оригинални съвети от ученици за ученици, който изписаха графично на голям картон. Вторият проект беше за «Училищен лексикон», в който има въпроси свързани с живота в гимназията. Лексиконът предстои да бъде попълван от ученици в гимназията и да предложи от една страна практична и развлекателна информяция за училищния живот.

ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК
На 19.02.2018 от 17:30 се състоя представлението «Страховитата къща» от Игнаси Барба Гарсия пред родителите на групата по проект «Твоят час» за театър на испански език. Дойдоха родителите на всики участници, както и приятели на техни родители, роднини, приятели и съученици. Получи се прекрасна вечер на испанския език, като гостите останаха очаровани от постановката. Декорите бяха изработени актьорите, както и от Михаела Райкова от 10 и клас, а семействата на всички тях бяха възхитени от изявата. Музикалното оформление и събтитрите, също бяха дело на участници от трупата. Присъства също и г-н Кирил Аспарухов, водещ на предаване за култура по телевизия «Черно море», който също се изказа ласкаво и покани няколко представители за интервю в предаването си.

ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК
На 20.02.2018 г. от 13:30 пиесата «Страховитата къща» от Игнаси Гарсия Барба бе представена пред ученици и преподаватели от ІV ЕГ. Присъстваха представители на 8, 9, 10, 11 и 12 класове, както и много учители и гости. Препълнената зала аплодира възторжено изявата на трупата, като присъстваха също и уеници от френските класове, благодарение на преведения от участниците текст и изработените от тях субтитри. Преди представлението екип на РТВЦ-Варна засне репортаж, който беше излъчен по БНТ 2 и БНТ Свят на следващия ден. Беше мотивиращо за учениците да получат похвали, съвети и напътствия от съучениците си преди редставянето на Националния конкурс за училищен театър в гр. София, който се състоя на 23 и 24 февруари в Учебен театър на НАТФИЗ. Постановката беше наградена за най-добра сценография от жури, съставено от директора на Институт Сервантес за България, представители на Посолството на Испания и на МОН, преподавател от Софийски университет и специалист по сценични изкуства.

ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ЗА ЗДРАВЕТО ПОВЕДЕНИЕ 10 И 11 КЛАС
На 20.02.2018 г във фоайето на IV ЕГ се проведе предсставителната изява на тема Интернет — безопасен начин на употреба. Целта на представителната изява е да се представят основните начини за безопасно съфиране в Интернет. Интернет е прекрасно място, предоставящо неограничени възможности за информация и развлечение. Но има и лоши страни. За съжаление анонимността и липсата на цензура може да бъдат много опасни.
Посредством рекламни клипчета и материали бяха представени основните 10 правила за защита на личните данни във виртуалният свят между които «Уважавай всички и се доверявай само на тези, които познаваш», «Ако попаднеш на мрежа, която не познаваш , не ти харесва или не знаеш как работи подай сигнал на адрес: www.web112.net или www.safenet.bg«. На събитието бяха поканени и родители от Общественият съвет. Бяха раздадени около 200 рекламни материали, които представляваха книжки по темата, 100 гривнички и бяха прожектирани на екран филмчета, които са част от Информационната кампания за деца и младежи за превантивно обучение свързано със защита на личните данни.

ПСИХИЧЕСКО ПРОГРАМИРАНЕ И ПСИХИЧЕСКИ ВИРУСИ
На 20 февруари 2018 г. в кабинет 411 на IV ЕГ се проведе представителна изява на групата Психическо програмиране и психически вируси, с ръководител Пламен Матеев. Обявената тема беше: «Как сме програмирани?» Събитието мина под формата на дискусия с участието на публиката на тема: «За или против оценяването с цифрови оценки в училище». В публиката имаше ученици от 9, 10, 11 и 12 клас на гимназията. След края на дискусията участниците по проекта направиха анализ на използваните аргументи и разграничиха различните типове манипулация. Проявата беше посетена от г-жа Илиана Иванова, заместник — директор УД в IV ЕГ.

НАРОДНИ ТАНЦИ
На 23 февруари 2018 г. се проведе представителна изява на групата Народни танци по проект Твоят час. Изявата беше в рамките на традиционния Фестивал на фолклорните танци в IV ЕГ. Публиката беше от всички ученици на гимназията. Присъстваха много родители, гости и бивши ученици на гимназията. Събитието бе отразено в сайта и официалната фейсбук страница на IV ЕГ.
Представителни изяви за месец декември 2017


ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ЗА ЗДРАВЕТО ПОВЕДЕНИЕ - 9 КЛАС
Целта на клуба е чрез използването на интерактивните методи и по метода „връстници обучават връстници” учениците по забавен начин да могат чрез предаване на знания и усвояване на умения да подпомогнат личността при поемане на съзнателен и информиран избор за водене на здравословен начин на живот. Основен фокус е намаляване или предотвратяване на рисковото поведение на подрастващите в контекста на здравето и здравословния начин на живот разглеждайки модели на рисково поведение в различни сфери – общуване, хранене, сексуални взаимоотношения, употреба на наркотици, употреба на психоактивни вещества и др.
По време на публичнaтa изява учениците представиха своите знания и усвоените от тях умения умело да се аргументират в различните сфери на рисково поведение, а именно „Здравословен начин на живот“.
На 1.12.2017 се проведе представителна изява по повод 1.12. – Световен ден за борба със СПИН. Бяха раздадени материали, изработени от учениците календарчета, червени лентички, както и бяха прожектирани клипове по темата.
На Световният ден за борба със СПИН хората от цял свят сплотяват усилията си в отговор на пандемията, наречена СПИН. Всеки от нас притежава нещо уникално с което може да допринесе в борбата срещу СПИН - от противопоставяне на стигмата и дискриминацията до получаването на знания, как да се предпазим от ХИВ.
На този ден носим червената панделка, която е международният символ в борбата със СПИН. Тя е израз на солидарността на хората, живеещи с ХИВ и обединява човешките усилия в общата борба срещу болестта.
Всички тези понятия относно Световният ден за борба със СПИН бяха разяснени по време на кампанията, както и в часа на класа.
На събитието присъстваха родители.

МАТЕМАТИКА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В УНИВЕРСИТЕТ И ПОДГОТОВКА ЗА SAT
На 11.12.2017 г. в стая 406 на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ бе проведена представителна изява на тема „Предимства и недостатъци на електронните продукти осигуряващи математиката“, организирана от учениците от група “Математика за кандидатстване в университет и подготовка за SAT“ и техния ръководител. Целта на събитието бе да се представят разминаванията в точността при решаване на задачи чрез еквивалентни преобразувания и чрез електронен продукт.
Паралелната работа на учениците гарантира достоверността на получените резултати. Участниците бяха разделени на две групи. Едната представи резултатите на решаваните задачи получени по електронен път, а другата по аналитичен. Сравнявайки работата на двете групи ученици бяха открити незначителни различия. Направен беше извода, че изследването на повечето функции чрез еквивалентни преобразувания и чрез електронен продукт се припокриват. Единствено в участъците, където електронния продукт работи чрез числени методи графиката не отговаря изцяло на тази построена чрез еквивалентни преобразувания. Знанията и уменията на учениците за работа с електронни продукти и съпоставянето им с тези за решаване чрез еквивалентни преобразувания гарантира висококачествена подготовка на учениците. Получените математически знания и умения ще послужат на участниците в проекта при тяхното кандидатстване в университети не само у нас, но и в чужбина.

ПЪТЯТ КЪМ НАЧАЛОТО - ИСТОРИЯТА В ЛИТЕРАТУРАТА И ИЗКУСТВОТО
Представяне на филма "Мати Болгария" в заключителния етап на Националния конкурс "180 години от рождението на Левски – 180 години безсмъртие", като един от наградените – филм върху възрожденски текст. На събитието присъстваха д-р В. Генова, началник на РУО Варна, Р. Лазарова, експерт ОНГО при РУО Варна, В. Василев, директор на Първа езикова гимназия, Варна, проф. П. Павлов от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", учители, ученици от цялата страна. Предварително филмът бе представен и пред Ротари клуб на Варна. Филмът получи наградата за оригинална идея и изпълнение. На съпътстващите дейности в Музея на Възраждането и РИМ – Варна, учениците се представиха като домакини на националната среща.

ВОКАЛЕН СЪСТАВ КЪМ 4 ЕГ
Публичната изява на учениците от "Вокален състав към IV ЕГ" се състоя на 22.12.2017 г., в Актова зала на училище "Фредерик Жолио-Кюри" - Варна. Представени бяха френски, испански и коледни песни, по повод коледно-новогодишните празници. Гости на събитието бяха учители, настоящи и бивши ученици на гимназията.

АТЕЛИЕ ПО МНОГОДИСЦИПЛИНАРНО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО
На 23 декември групата от ученици представи коледна програма "Весели Коледи-Моледи" в зала Хале 3: изложба, представление и концерт.
Във фотоизложбата "Дядо Коледа във Варна" взеха участие всикчи записани в групата. Всеки ученик имаше за задача да измисли концепция за снимки на Дядо Коледа на различни локации в град Варна, да облече костюм на Дядо Коледа и да бъде сниман от отговорните ученици -фотографи в групата. Общо учениците предадоха около 300снимки, като за изложбата бяха избрани и разпечатани 28 фотографии.
Представлението бе отново на коледна тематика, като за предварителната подготовка всички участници в ателието написаха по 1 или повече писма до Дядо Коледа от името на въобажаеми персонажи. След това всички писма бяха записани на аудиофайл с гласовете на учениците. Всички участваха : Дея Кунева в ролята на Дядо Коледа, Яна Максимова в ролята на коледен елен и Дария Димитрова в ролята на улична чистачка, която намира писма, изхвърлени от Дядо Коледа и започва да ги чете (аудиозапис) и да ги коментира, Жаклин Борисова изпълни коледна песен с нейн авторски текст, а останалите участници в групата танцуваха на сцената.
Коледният концерт бе подготвен от Дея Кунева и Теодора Младенова, с коледни песни на испански, английски и български.
На събитието присъстваха повече от души - ученици, родители и приятели.
Представителни изяви за месец ноември 2017


КЛУБ ЗА ТУРИЗЪМ И ЕКОПЪТЕКИ
Публичната изява на ИД "Клуб за туризъм и екопътеки" беше почистване на плажа на Ветеран край Варна.
Тази изява се проведе на 12.11.2017 г. съвместно с ТД "Родни балкани" - Варна. Участниците бяха транспортирани с автобус.
За радост на всички нямаше много събрани отпадъци. Присъстваха много ученици, родители и граждани на град Варна.
Представителни изяви за месец октомври 2017


ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ЗА ЗДРАВЕТО ПОВЕДЕНИЕ 10 И 11 КЛАС
Целта на клуба е чрез използването на интерактивните методи и по метода „връстници обучават връстници” учениците по забавен начин да могат чрез предаване на знания и усвояване на умения да подпомогнат личността при поемане на съзнателен и информиран избор за водене на здравословен начин на живот. Основен фокус е намаляване или предотвратяване на рисковото поведение на подрастващите в контекста на здравето и здравословния начин на живот разглеждайки модели на рисково поведение в различни сфери – общуване, хранене, сексуални взаимоотношения, употреба на психоактивни вещества, трафик на хора, и др.
По време на публичнaтa изява учениците представиха своите знания и усвоените от тях умения умело да се аргументират в различните сфери на рисково поведение, а именно „Трафик на хора“
На 19.10.2017 се проведе представителна изява по повод 18.10 - Международен ден за трафик на хора. Целта е да се даде информация по темата както и превенция на трафика на хора. Във фоайето на училището бяха раздадени материали и на екран бяха прожектирани рекламни клипове по темата. Учениците, включени в групата по метода Връстници обучават връстници в рамките на часа на класа разясняваха различните начини за трафикиране и как биха могли да се предпазят така, че да не попаднат в клопката наречена "Трафик на хора".
Групи по проект "Твоят час" в IV ЕГ 2017-2018 годинаАнглийски език 10 клас - Юлиана Венкова
Английски език 9 клас - Румяна Добрева
Ателие по многодисциплинарно съвременно изкуство - Полина Милчева
Биология - Снежа Панайотова
Български език и литература 11 е, з - Виолета Ботева
Български език и литература 11 ж - Виолета Ботева
Вокален състав към 4 ЕГ - Георги Георгиев
Графичен дизайн и предпечат - Дарина Атанасова
Да подготвим 60 годишнината на гимназията 1 - Илиана Иванова
Да подготвим 60 годишнината на гимназията 2 - Ксения Царева
Да подготвим 60 годишнината на гимназията 3 - Стела Андонакиева
Изобразително изкуство - Наташа Неделчева
Информационни технологии 10 клас - Елена Дичева
Испански език 10 клас - Камелия Савова
Испански език 8 е - Бояна Папазова
Испански език 8 ж - Мисислава Чакърова
Испански език 8 з-и - Емилия Папазова
Клуб за туризъм и екопътеки - Веселина Ненова
Математика 10 клас - Цанка Сокерова
Математика 11 а-б-в - Елиана Тонева
Математика 11 г - Елиана Тонева
Математика 9 клас - Цанка Сокерова
Математика за кандидатстване в университет и подготовка за SAT - Георги Александров
Математическа лингвистика - Стелияна Иванова
Минало незабравимо - Марияна Ангелова
Млад журналист - Невяна Павлова
Народни танци - Стела Андонакиева
Превенция на рисковото за здравето поведение 10 и 11 клас - Елизабет Добрева
Превенция на рисковото за здравето поведение 9 клас - Елизабет Добрева
Психическо програмиране и психически вируси - Пламен Матеев
Пътят към началото - историята в литературата и изкуството - Нели Геновска
Театър и кино - Ксения Царева
Театър на български език - Миглена Йорданова
Театър на испански език - Камелия Савова
Театър на испански език 8 клас - Петър Петров
Театър на френски език - Полина Милчева
Френски език 8 а - Румяна Добрева
Френски език 8 в-д - Наталия Иванова
Френски език 8 г - Румяна Добрева
Френски език 9 клас - Наталия Иванова
Френски език за матура - Рада Здравкова
Химия - Нели Райчева
Художествена фотография 1 - Красимир Божинов
Художествена фотография 2 - Петър Петров
АРХИВ 2016-2017 ГОДИНА
Представителни изяви за месец юни 2017ФРЕНСКИ ЕЗИК 8 Б+В
На 1 юни по повод ден на детето двете групи с обучителни затруднения представиха френски песни и поезия пред свои съученици в актовата зала на гимназията. В програмата имаше групови изпълнения на "Chanson" на Pierre Corneille, "Mignonne, allons voir si la rose" на Pierre de Ronsard, "Hymne" на Charles Baudelaire и песните "Je veux" на Zaz, "Les Champs-Élysées" на Joe Dassin и "Il faudra leur dire" на Francis Cabrel.

ФРЕНСКИ ЕЗИК – 8 Г
На 1 юни по повод ден на детето двете групи с обучителни затруднения представиха френски песни и поезия пред свои съученици в актовата зала на гимназията. В програмата имаше групови изпълнения на "Chanson" на Pierre Corneille, "Mignonne, allons voir si la rose" на Pierre de Ronsard, "Hymne" на Charles Baudelaire и песните "Je veux" на Zaz, "Les Champs-Élysées" на Joe Dassin и "Il faudra leur dire" на Francis Cabrel.

ФРЕНСКИ ЕЗИК – 8 А
Целта на изявата бе учениците от 8 А клас да представят своя напредък в усвояването на френския език. Изявата се проведе на 06.06.2017 в стая 411 на 4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, пред съученици от класа, класен ръководител, родители. Всеки ученик говори пред публиката на тема по свой избор. Така учениците развиха доверие в собствените си възможности. Разбраха къде сами си поставят бариера при представянето си пред публика. Дадени им бяха насоки за справяне с проблема в бъдеще.

ФРЕНСКИ ЕЗИК – 8 В
Целта на изявата бе учениците от 8 В клас да представят своя напредък в усвояването на френския език. Изявата се проведе на 06.06.2017 в стая 411 на 4 ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, пред съученици от класа, класен ръководител, родители. Всеки ученик говори пред публиката на тема по свой избор. Така учениците развиха доверие в собствените си възможности. Разбраха къде сами си поставят бариера при представянето си пред публика. Дадени им бяха насоки за справяне с проблема в бъдеще.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
Представителната изява беше отразена с изложба експонирана в фоайето на гимназията. Представени са картини, изработени от учениците по време на проекта - рисунки, портрети, пейзажи. Учениците са използвали различни техники (акрилни бои, акварелни бои и графики). Участниците в клуба представиха пред съученици и приятели удовлетворението си от работата по проекта и показаха творбите си.

ДА СЕ НАУЧИМ ДА УЧИМ
Втората публична изява на Клуб „Да се научим да учим“ се проведе на 07.06.2017 г. в присъствието на специално поканените: г-жа Огняна Янчева – зам. Директор на IV ЕГ, Варна и учителите: г-жа Тинка Найденова, Мария Иванова, Ивайло Стаматов, Дарина Атанасова и ученици.
Проведе се работно ателие на тема „Моята приобщаваща класна стая“. Разделени в четири групи участниците: ученици и учители изработиха постери по темата и всяка група представи своите творчески идеи пред всички участници. Учениците подредиха изложба от изработените постери и фотографии отразяващи работата им в групата.

СВЕТЪТ НА МАТЕМАТИКАТА
На проведената нa 07.06.2017 г. представителна изява учениците с особено вълнение разказаха за новите неща, научени през годината. За пореден път те откриваха и демонстрираха приложения на математическите си знания в области от заобикалящия ни свят. Чрез изработената от тях презентация «Красотата на геометрията» те с оживление разказваха на своите съученици за симетрията в природата, в архитектурата , в езикознанието.

МАТЕМАТИКА - 10 В
На 08.06.2017 г. в IV ЕГ гр. Варна в к-т 309 се проведе представително занятие на групата.
Според тематичния план, изготвен при стартиране на проекта то се явява заключително занятие,
което се подготвя системно и целенасочено през целия период. То целеше:
1. Повишаване мотивацията на участниците в групата по отношение на необходимостта от
математически знания, чрез разкриване на практическото им приложение в заобикалящата ни
среда.
2. Развиване на изследователски умения чрез търсене и намиране на подходяща
информация по поставена тема.
3. Приложение на знанията, получени в часовете по ИТ за презентиране на информация и
работа в екип.
За реализиране на целите, учениците бяха разпределени в групи по двама или трима, като всяка групичка си избра тема от включените в разпределението. (групите и изборът на тема стана на доброволни начала) Акцентът се постави върху събиране и представяне на практически задачи по избраната тема. Ето и темите: „Комбинаторика“; „Лица на равнинни фигури“; „Тригонометрични функции на остър ъгъл“; „Логаритми“. В следващите дни с презентациите се запознаха и класовете на участниците в групите. Целта беше да се запълни една празнина в обучението по математика, а именно – демонстриране на практическото приложение на придобитите знания в 10 клас. Предстои техническо оформяне на събраните задачи в свитък.

ОПЕРА В УЧИЛИЩЕ
Последната публичната изява на „Опера в училище” се състоя на 6 юни, в посещение на представлението „Травиата“ в рамките на фестивала Сплитско лято, с участието на Иван Момиров, бивш ученек на гимназията ни. Участниците споделиха вълнението си от направените проучвания и интереса си към оперното изкуство.

ТЕАТРАЛНИ ПРАКТИКИ
Втората изява на групата беше свързана с подготвяне на изпращането на дванадесетокласниците в IV ЕГ на 12.05.2017 г. За всеки клас беше подготвен мултимедиен колаж от техни снимки, видеообръщение на класния ръководител, пресъздадена от актьорите ни исторя от техния ученически живот. Изработихме и специален филм – поздрав за 5-те години в гимназията. Освен завършващите, публиката беше съставена и от роднини, от съученици, от други приятели и естествено от учители и директори. Всичко е заснето. Емоцията е видна, а дано и да бъде запомнена!

МАТЕМАТИКА – 10 Г
На 13.06.2017 г. в IV ЕГ гр. Варна в к-т 309 се проведе представително занятие на групата.
Според тематичния план, изготвен при стартиране на проекта то се явява заключително занятие,
което се подготвя системно и целенасочено през целия период. То целеше:
1. Повишаване мотивацията на участниците в групата по отношение на необходимостта от математически знания, чрез разкриване на практическото им приложение в заобикалящата ни среда.
2. Развиване на изследователски умения чрез търсене и намиране на подходяща
информация по поставена тема.
3. Приложение на знанията, получени в часовете по ИТ за презентиране на информация и работа в екип.
За реализиране на целите, учениците бяха разпределени в групи по двама или трима, като всяка групичка си избра тема от включените в разпределението. (групите и изборът на тема стана на доброволни начала). Акцентът се постави върху събиране и представяне на практически задачи по избраната тема. Ето и темите: „Комбинаторика“; „Лица на равнинни фигури“; „Тригонометрични функции на остър ъгъл“; „Логаритми“. В следващите дни с презентациите се запознаха и класовете на участниците в групите. Целта беше да се запълни една празнина в обучението по математика, а именно – демонстриране на практическото приложение на придобитите знания в 10 клас. Предстои техническо оформяне на събраните задачи в свитък.

ИСПАНСКИ ЕЗИК – 8 Ж
Представителната изява се проведе в гимназията в кабинет 108. Целта на занятието беше сравнение между испанската и българската кухня. Учениците представиха техни кратки писмени експозета (на испански език), придружени със снимки, за някои традиционни испански и български ястия. Допълнително учениците се запознаха с други рецепти, представени от ръководителя на групата. Занятието завърши с почерпка с ТУРОН – испанска халва, която се консумира по Коледа.

ИСПАНСКИ ЕЗИК - 8 Е – 1-ВА ГРУПА
Публичната изява на учениците от 8 е клас, I-ва група, на тема Моят испански език бе проведена на 13 юни 2017 г. в зала 107 на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, Варна. Всеки от групата, в кратко експозе се представи на аудиторията и говори за значението на испански език в обществен и личен план: защо е избрал да изучава именно този език, с какви трудности се е сблъсквал по време на усвояването му, и т.н.
След това изявата продължи с езикови игри, в които участниците отново показаха своите знания и умения в областта на лексиката и граматиката на изучвания чужд език чрез кръстословици, гатанки, игра на думи и др. Учениците се справиха много добре и за пореден път доказаха, че са направили правилния избор.

ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ЗА ЗДРАВЕТО ПОВЕДЕНИЕ
Целта на клуба е чрез използването на интерактивните методи и по метода „връстници обучават връстници” учениците по забавен начин да могат чрез предаване на знания и усвояване на умения да подпомогнат личността при поемане на съзнателен и информиран избор за водене на здравословен начин на живот. Основен фокус е намаляване или предотвратяване на рисковото поведение на подрастващите в контекста на здравето и здравословния начин на живот разглеждайки модели на рисково поведение в различни сфери – общуване, хранене, сексуални взаимоотношения, употреба на наркотици, употреба на психоактивни вещества, трафик на хора, асоциално поведение и рисково поведение в онлайн пространството и др.
По време на публичната изява учениците представиха своите знания и усвоените от тях умения умело да се аргументират в различните сфери на рисково поведение. Пред свои съученици те представиха направленията по които работиха, а именно „Трафик на хора“, „Безопасен интернет“, „Психоактивни вещества“ и „Здравословен начин на живот“.
На събитието присъстваха родители.

ИСПАНСКИ ЕЗИК – 8 Е – 2-РА ГРУПА
На 14 юни юни 2017 г., в зала 107 на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, пред ученици от осми клас бе проведена публична изява на тема Традиционни български и испански празници. Част от учениците от групата представиха най-известните испански празници, а други говориха за приликите и разликите в честването на традиционните за България и Испания такива. Разказите бяха съпроводени от снимков материал.
Тази изява беше полезна не само защото учениците показаха своите знания и умения по чуждия език, но и с това, че предизвика още по-голям интерес към испанската култура и традиция.

МАТЕМАТИКА 9
Финалната сбирка na 15.06. 2017 г. протече като разговор-ретроспекция на разглежданите теми през годината. Tя целеше от една страна, да се затвърдят получените нови знания, да се покаже приложението им в заобикалящия ни свят, а от друга страна - да се активира и развива умението за представяне на информация чрез изработената от участниците презентация «Геометрията около нас».
Изявата се проведе в училищен кабинет, където бе използвана мултимедия. Участваха учениците от групата, а в публиката бяха техни приятели и съученици.

МЛАД ЖУРНАЛИСТ
Целта на съвместната изява на групите "Млад журналист" и "Предизвикателството превод" бе популяризирането на дейността на учениците по проект "Твоят час". Мероприятието протече във фоайето на училището. Отпечатаният брой на училищния вестник "ВестникЪ" се раздаваше от участниците в групите на присъстващите.
Една от темите, разгледани във вестника, е тази за уменията, които се изискват при превод на художествена литература. Младите преводачи се изявиха с превода на откъси от книги на френски език, част от които подбраха за публикуване. Присъстващите ученици, учители и други заинтересовани лица имаха възможността да прочетат текстове, обнародвани за първи път на български език.
Дейността на младите журналисти дава възможност за изява и реализация. Работата по материалите във вестника развива творческите им заложби, както и способностите за събиране и обработка на информация.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ПРЕВОД
Целта на съвместната изява на групите "Млад журналист" и "Предизвикателството превод" бе популяризирането на дейността на учениците по проект "Твоят час". Мероприятието протече във фоайето на училището. Отпечатаният брой на училищния вестник "ВестникЪ" се раздаваше от участниците в групите на присъстващите.
Една от темите, разгледани във вестника, е тази за уменията, които се изискват при превод на художествена литература. Младите преводачи се изявиха с превода на откъси от книги на френски език, част от които подбраха за публикуване. Присъстващите ученици, учители и други заинтересовани лица имаха възможността да прочетат текстове, обнародвани за първи път на български език.
Дейността на младите журналисти дава възможност за изява и реализация. Работата по материалите във вестника развива творческите им заложби, както и способностите за събиране и обработка на информация.

ИСПАНСКИ ЕЗИК 9
На 19.06.2017г. в IV ЕГ гр. Варна в к-т 111 се проведе представително занятие на групата.
Както беше заложено в тематичния план, изготвен при стартиране на проекта, то се явява заключително занятие, което се подготвя системно и целенасочено през целия период и целеше:
1. Да повиши мотивацията на участниците в групата за изучаване на испански език,
чрез разкриване на възможностите за приложението му.
2. Да надгради знанията, получени в часовете по испански език
3. Да помогне на участниците в групата за постигане на максимални резултати в края на
учебната година.
За реализиране на целите, на учениците бяха поставени предварително задачи,
изискващи системна индивидуална работа, като естествено продължение на груповата.
Атрактивните кратки презентации показаха многообразието на приложението на испанския
език от една страна и интереса и желанието, с което са работили учениците. Гости на занятието бяха съученици на участниците. По тяхно желание с презентациите се запознаха и целите паралелки.

ТУРИЗЪМ И ЕКО ПЪТЕКИ
Изявата «Мултимедийно представяне на работата по проекта», бе проведена на 21.06.2017 г. Работата по проекта беше анализирана и отчетена пред ученици, учители и родители. Във фоайето на гимназията са подредени и представени снимки от повечето мероприятия на групата.

ИСПАНСКИ ЕЗИК - 8 И
Представителната изява се проведе в гимназията в кабинет 111. Занятието имаше за цел сравнение между испанската и българската кухня. Учениците изготвиха и представиха кратки писмени изложения (на испански език), придружени със снимки, за някои традиционни испански и български ястия. Допълнително учениците се запознаха с други рецепти, представени от ръководителя на групата. Занятието завърши с почерпка с ТУРОН – испанска халва, която се консумира по Коледа.

БИОЛОГИЯ - 9-10
Представителната изява на групата се проведе на 21.06.2017 г. Учениците представиха модели на микро- и макросистемата, ръчно изработени лично от тях с помощта на различни материали. Крайните резултати от постигнатия напредък в преодоляването на обучителните затруднения те демонстрираха чрез защита на своите проекти пред съученици, учители, родители и представители на ръководството на гимназията.

ФИЛОСОФСКИЯТ КАМЪК
Целта на изявата беше в края на учебната година учениците от групата да направят малък празник за своите съученици и родители, на който да представят най-успешните експерименти, открити и реализирани през годината, свързани с отделяне на светлина. След презентацията с информация, събирана и обработвана през годината, учениците от групата направиха демонстрация на цветни огньове.

ХИМИЯ
Целта на събитието беше учениците от групата да представят пред съученици и учители знания и материали, изработени от тях, по разглеждани теми. Учениците организираха състезание, в което имаше настолни химически игри, разпознаване на молекулни модели и извършване на химически експерименти.

ПЪРВИ СТЪПКИ В ИЗУЧАВАНЕ НА ПОЛСКИ ЕЗИК
На 23.06.2017 бе проведена представителната изява на групата "Първи стъпки в изучаване на полски език".
Имаше състезание между учениците, свързано с трудностите при изучаването на звуковете и буквите в полския език. Всяка група трябваше да подбере правилните букви-„rz’ или “ż’и да ги постави на мястото им в думата.
Втората игра беше свързана с подреждането на буквите в думи. Това беше много интересно за учениците. Понякога и публиката подсказваше.

ИСПАНСКИ ЕЗИК 8 КЛАС - СБОРНА
На 26.06.2017г. в IV ЕГ гр. Варна в к-т 110 се проведе представително занятие на групата.
Както беше заложено в тематичния план, изготвен при стартиране на проекта, то се явява заключително занятие, което се подготвя системно и целенасочено през целия период и целеше:
1. Да повиши мотивацията на участниците в групата за изучаване на испански език,
чрез разкриване на красотата и приложението му.
2. Да надгради знанията, получени в часовете по испански език
3. Да помогне на участниците в групата за успешно представяне на националното външно оценяване.
За реализиране на целите, на учениците бяха поставени предварително задачи,
изискващи системна индивидуална работа, като естествено продължение на груповата.
Атрактивните кратки презентации показаха многообразието на приложението на испанския
език от една страна и интереса и желанието, с което са работили учениците. Гости на занятието бяха съученици на участниците. По тяхно желание с презентациите се запознаха и целите паралелки.

ИСПАНСКИ ЕЗИК - 10
Публичната изява в рамките на проекта „Твоят час” се проведе на 27.06.2017 г. от 13:30 ч. в стая 109. На нея бяха поканени ученици от 8.клас, които през учебната 2016/2017 година имаха възможността да се запознаят за пръв път с основите на испанския език. Те станаха свидетели на крайните резултати от постигнатия напредък в преодоляването на обучителните затруднения на съучениците си от 10.клас. Тема на занятието беше предварително предвидена урочна единица, позната и на двете страни, взели участие, а акцент и движеща сила в цялостния замисъл на публичната изява бяха непосредственият обмен на опит между ученици от различни възрастови групи, както и осигуряването на приемственост и толерантност по пътя към осъществяването на колективната цел – усъвършенстване на знанията по чужд език в условия на интензивна подготовка.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 10+11
На 27.06.2017 г. се проведе представителната изява на групата по изучаване на английски език в 10. и 11. клас с обучителни затруднения. Съчетахме изучаването на езика с търсенето на информация за важни исторически личности, допринесли за развитието на Варна и България.
Всяка от участничките в курса трябваше да намери информация за дадена личност:
Всека ученичка намери информация за съответната личност. Преведохме я съвместно на английски език, а след това момичетата я научиха. Посетихме паметниците, създадени в чест на тези значими за града и държавата ни хора. По този начин учениците не само усвоиха нова лексика по английски език, но и се запознаха с делата на хора, чиито живот е бил „на ползу роду“ и са пример за следване. Бе проведена викторина за преставяне на тези исторически личности пред ученици от гимназията, учители и представители на ръководството.

ФРЕНСКИ ЕЗИК - 9
Групата по Френски език – 9 клас проведе представителната си изява на 28 юни 2017 година. Гости бяха ученици с профил френски език от гимназията, учители по БЕЛ, френски език и ИТ.
Участниците в групата демонстрираха придобитите знания и умения чрез изпълнение на задачи с игрови характер. В края на представителнатя изява ръководителя на предмета и учителя на групата подариха на всеки участник литература на френски език.

МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА
На 28.06.2017 г. от 14:30 ч. в стая 103 се проведе представителна изява по математическа лингвистика. Учениците демонстрираха задачи от трите типа, което допринася да задават въпроси и търсят отговори, което бе и целта на нашите занимания.

ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ
Втората изява на групата бе частие в празника, посветен на българския език и културата ни, чрез слово за делото на Петър Берон. Събитието се състоя в Актовата зала на гимназията пред много ученици и гости на празника. Беше представен вълнуващ разказ за живота и делото на българския книжовник. Като публична изява отчитаме и много успешното представяне на кандидатстудентския изпит по журналистика в СУ.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА
За десетокласниците бе полезно да разширят знанията си по този проблем. Участниците в групата издириха информация по темата, написаха своите публични слова и ги онагледиха с подходящи изображения. Това сполучливо сториха по-напредналите: Бианка и Магдалена от 10з и Мария от 10и клас.
През Възраждането учебната година е приключвала с годишен изпит, на който учениците са демонстрирали знанията си пред обществеността. Ученици от 10 е, ж, и клас представиха как точно се е случвало това в драматизация по главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото” на И.Вазов. В нея участваха Изабелла – 10е, Лора – 10ж и Кристиана - 10и.
Събитието се проведе в Актовата зала на гимназията. Като гости присъстваха: ръководството на гимназията, много родители и учители и учениците от 9, 10 и 11 клас.
Тържеството протече изключително емоционално и за участниците, и за публиката. Желаещите догодина да се включат в подобна изява изведнъж се оказаха много.

ФРЕНСКИ ЕЗИК - 10-11
Представителната изява се проведе на 27 юни и представляваше състезателна игра „Скрабъл“ на френски език. Съставът бе от думи и глаголни форми от две до седем букви, които се съчетават като в кръстословица. Участваха два отбора. Спечели този, който събра най-много точки в края на играта. Състезанието се проведе пред публика от ученици от френските класове, учители и ръководството на гимназията.

ПЪРВИ СТЪПКИ В ИЗУЧАВАНЕ НА ПОЛСКИ ЕЗИК
На 29.06.2017 бе проведена представителната изява на групата "Първи стъпки в изучаване на полски език.
Бяха поканени гости, работещи с полски език- представители на фирми, екскурзоводи и водачи на групи. Учениците трябваше да се запознаят с всеки човек на полски. Гостите разказаха за недоразуменията, които се получават понякога при общуването с чужденци.
Едно от децата получи предложение за работа. От месец юли ще превежда фактури и ще ги разпраща по хотелите в „Златни пясъци“.
Идеята на курса беше да има хора, които биха могли да общуват с полските туристи, тъй като техният брой расте, а кадрите с полски са много малко. Надявам се, че този курс е бил крачка напред в развитието на учениците и че целите на курса ще бъдат постигнати.

БЪЛГАРСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОР
На 30.06.2017 mг.се проведе концертна финална изява на групата по Български танцов фолклор.
Групата танцува танц от Шопска фолклорна област и показа добре овладяни умения.
Присъстваха директора на училището, учители и международни гости, поканени специално за изявата.

НАРОДНИ ТАНЦИ
На 30.06.2017г.се състоя финална изява на групата по Народни танци.
Проведе се в Актова зала на 4ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“.
Групата изтанцува танц от Шопска фолклорна област на много високо ниво и показа овладените умения за периода на заниманията. На събитието присъстваха директора на училището, учители, както и гости от различни страни.
Представителни изяви за месец май 2017РУСКИ ЕЗИК
Занятието беше проведено в сградата на гимназията на 02.05.2017 г. Присъстваха всички ученици, техни приятели и колеги, преподаващи чужди езици в гимназията. Целта на изявата беше учениците самостоятелно да подготвят и представят материали и презентации по тема'' Золотая хохлома.
След представянето на материалите учениците почерпиха гостите с руски чай и бонбони ,слушахме любими руски песни. Изявата беше интересна за гостите и приятна за положилите усилия ученици,които изучават руски език за първа година ,но вече показват умения да се ориентират в морето от информация в руски сайтове.

РУСКИ ЕЗИК II ГРУПА
Занятието беше проведено в сградата на гимназията на 3.05.2017г. Учениците бяха подготвили интересни материали снимки, албуми, с които разполагат техните семейства. Присъства един родител и преподавателката им по английски език. По групи от двама представиха и презентации по темата.
Настроението и удовлетворението от изявата им беше много добро. Демонсрираха добри умения да разкажат за историята и тахнологията на производство на това древно, красиво и съхранило се изкуство.

ОПЕРА В УЧИЛИЩЕ
Публичната изява на „Опера в училище” се състоеше в представянето на презентацията на учиниците върху основните характеристики на оперното изкуство, както и върху произведения, гледани и обсъждани от тях в рамките на работата в групата. Представянето на материала премина на две фази – представяне във фойето на училището и провокиране на интереса на всички ученици, както от информацията, така и от звучащата музика и представянето ѝ през заинтересована публика. Участниците споделиха вълнението си от направените проучвания и интереса си към оперното изкуство. Успехът на представеното ще наложи неговото повторно показване пред други ученици, в рамките на проекта и други възможности за изява. За направеното в групата стана дума и в интервю по БНР- Варна, от 16 май.

БИОЛОГИЯ - 12
На 09.05.2017 г. се проведе публична изява на групата по биология и ЗО клас – 11 и 12 клас с обучителни затруднения в 4 ЕГ «Фредерик Жолио-Кюри»
Целта на публичната изява беше учениците да проверят постигнатите знания по проекта, да бъдат оценени от други учители по предмета – биология и ЗО, да придобият увереност и да бъдат стимулирани към по-задълбоченото учене.
При провеждането на изявата в 4 ЕГ «Фредерик Жолио-Кюри» , учениците от групата бяха разделени на 2 отбора, всеки отбор отговори на 6 въпроса от учебната програма за време 3-6 минути, при необходимост и оставащо време бе възможно участници от отбора да допълнят отговора на своя съученик от същия отбор.
Жури оцени двата отбора и класира победител. Във всеки кръг имаше и въпроси към публиката, която беше представена от ученици на училището, колеги и родители.

КАК СЕ СТАВА ЛИДЕР
Финалната представителна изява на ИД Как се става лидер се проведе на 02.05.2017 г. в IV ЕГ. Целта беше учениците да демонстрират какво са научили в хода на учебната година, като това бъде представено по нестандартен начин. Изработени бяха постери, презентации, демонстрации на мения, художествен текст, посветен на лидерството. Гости на изявата бяха директорът на IV ЕГ, заместник – директорът АД на IV ЕГ, ученици. Всичкщи участници в ИД изразиха удовлетвореността си от участието в извънкласната форма.

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО
Представителното мероприятие беше проведено на 9.05.2017 г. от 14.30 ч. в стая 411 на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ в присъствието на ученици, учители и родители. Участниците в клуб „Минало незабравимо“ се изявиха с PP презентация на тема „Девети май – Ден на Победата и/или Ден на Европа“. След представянето на презентацията се заформи интересна дискусия за това какво би трябвало да празнуваме на 9.05 ние като българи. Учениците бяха разделени на два отбора, защитавайки различна теза – ЗА и ПРОТИВ Денят на Победата. Приведени бяха редица аргументи в полза на едната и другата позиция. Дискусията завърши с извода, че Денят на победата е предварителното условие, за да може Европа да започне да се обединява и благодарение на това живеем в мир вече седем десетилетия.

ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА
На 11 май 2017 г.учениците от клуб „Визуална комуникация и фотожурналистика“ подредиха във фоайето на гимназията изложба с техни снимки, заснети по време на фотопленера организиран на 22 април съгласно програмата. Всички взеха участие в избора на снимките, принтирането и подреждането им. Изложбата изненада приятно учениците от 12 клас, дошли за изпращането от любимата гимназия.

ЕФЕКТИВНОТО ОБЩУВАНЕ - УСЛОВИЕ ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ И УСПЕХ
Целта на публичната изява беше да даде възможност на участниците да проведат дискусия, заедно със своите съученици и приятели, на тема: „Опасности и перспективи за приятелските отношения във виртуалния свят“. Проблемът е много близък до учениците, поради бурното развитие на социалните мрежи и усъвършенстването на средствата за електронни комуникации.
Дискусията се насочи към различни интересни въпроси. Някой от най-обсъжданите бяха следните:
- какви са предимствата и недостатъците на общуването в интернет;
- как да направим контактите в мрежата приятни и безопасни;
- как да развием критично отношение към информацията достъпна в мрежата;
- как бързо да разпознаваме фалшиви профили и да се предпазваме от контакт с тях;
- откъде идва притегателната сила на социалните мрежи и какви човешки потребности заместват те.
В хода на обсъждането участниците проявиха сериозно отношение към поставените теми и изразиха много любопитни и алтернативни мнения. Те определиха събитието като вълнуващо и полезно. Проявиха желание да участват в организирането и провеждането на подобни дискусии и на други интересни и спорни теми.
Изявата се проведе в района на училището и бе отразена от Фотоклуб „Младост“.

АТЕЛИЕ ПО МНОГОДИСЦИПЛИНАРНО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО
На 20 май проектът "Въпроси" беше част от програмата на "Нощ на музейте и галериите" в град Варна. През учебната 2016/2017 учениците развиха темата за въпросите, като неизменна част от нашето съществуване и неговите различни измерения и параметри. За втората представителна изява, учениците имаха за задача да заснемат и монтират видео, в което всеки от тях задава въпрос на различни езици, сложиха и субтитри, подготвиха интерактивната инсталация "Прощъпулник" и направиха музикално видео представление в младежкото алтернативно пространство Хале3, намиращо се на бул. Христо Ботев 3.

ФРЕНСКИ ТЕАТЪР
Учениците представиха пиесата "Малкият принц" на френски език пред учители и ученици в актовата зала на гимназията и получиха много добри отзиви за актьорската си игра и поздравления за интерпретацията на едно от най-значимите френски произведения.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 9
Дата на представителната изява: 20.05.2017 г.
Място: Римски терми, Варна.
Всеки един от участниците в групата бе подтовил кратко изложение на английски език за историята на Римските терми. Младите екскурзоводи бяха поканили близки и приятели.
Те преодоляха първоначалното си стеснение и успяха убедително да се вживеят в ролята си на забавни разказначи на минали исторически събития.

РУСКИ ЕЗИК
Занятието беше проведено в гимназията на 22.05.2017 г. Всички ученици се бяха поготвили много добре с презентации и доклади. Бяха поканили свои приятели и учители. С настроение представиха красиви снимки и презентации по темата.
Удовлетворението им, че могат да ракажат за забележителностите на града–музей беше голямо. Любими руски песни звучаха по време на изявата. Уменията им да подберат най-интерсни материали и интересни факти бяха оценени от техните приятели. Изявата завърши с вкусна почерпка от руски сладки и бонбони.

РУСКИ ЕЗИК II ГРУПА
Занятието беше проведено в сградата на гимназията на 26.05.2017.Освен участниците в групата присъстваха и колеги. Учениците представиха интерецни материали по темата, които бяха подготвили самостоятелно и по групи. Интересни бяха и кратките презентации по темата. Макар и да изучават езика за първа година удовлетворението им от самостоятелната им работа и доброто представяне беше голямо. Гостите също оцениха уменията им да разкажат за най-интересните забележителности на столицата на Русия. Руските песни, посветени на Москва и почерпката с руски бонбони допринесоха за празничното настроение.

ОПЕРА В УЧИЛИЩЕ
Поредната публичната изява на „Опера в училище” се състоеше в завършване на презентацията на учениците върху основните характеристики на оперното изкуство, както и върху произведения, гледани и обсъждани от тях в рамките на работата в групата. Така представянето премина в две фази – завършване на представянето на проученото и популяризирането му в рамките на други подходящи извънкласни форми. Особен интерес предизвика гледането на откъси от представлението на „ Турандот” в рамките на фестивала Сплитско лято, с участието на Иван Момиров, бивш ученек на гимназията ни.
Представителни изяви за месец април 2017ТУРИЗЪМ И ЕКО ПЪТЕКИ
Изявата "Залесяване на дръвчета", в района на м. Черноморец се проведе на 02.04.2017 г. Групата ученици не само, че засяха няколко десетки дръвчета, а и научиха много за действията, съпровождащи "създаването" на гора, както и за работата на лесовъдите – в присъствие на представители на горско стопанство – Варна и на заместник-управителя му Н. Хлебаров.

ФЕХТОВКА
Представителната изява по извънкласни дейности - "Фехтовка" се състоя в "Спортен център тим", в която взеха участие записаните ученици, родители и учители. Поставената задача бе, в двубои, учениците да покажат всички усвоени умения от начално ниво на фехтовката: придвижване във фехтовална позиция, атакуващи и защитни действия. Учениците показаха теоретични познания, включващи история на спорта, видове оръжия, философия на фехтовката, съдийски отсъждания, тактически действия и противодействия в изграждането на боевете. Целите, които бяха поставени в началото на проекта бяха осъществени, като голяма част от учениците продължават своите професионални тренировки по фехтовка.

МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА
Представителната изява пред публика (ученици и родители) се състоя в гимназията. Имаше за цел да демонстрира усвоените знания по лингвистика, умението на децата да говорят най-общо за новите науки (етимология, автохтония, семеотика, семиология), както и за предмета и приложението им.
Бяха представени задачи от първи тип – преводни съответствия.
Участието ни в двата кръга на олимпиадата по математическа лингвистика бе опит за представяне на практически умения.
Предстои работа за запознаване със задачи от втори, трети, четвърти и пети тип - календари, шифроване на текст, имената на числата и трансформации и анализи. Това би ориентирало децата в бъдещите им занимания, някои, надяваме се, научни.

ПЪТЯТ КЪМ НАЧАЛОТО
Публичната изява на „Пътят към началото” се състоеше в представянето на реализирания филм за защитата на културното наследство на Варна през погледа на арх. Дабко Дабков. Гледането на филма от ученици , учители и родители на учениците бе последвано от дискусия върху възможния принос на младите в защитата и опазването на паметниците на културата, както и тяхната роля в годината, когато Варна е младежка столица на културата. Участниците споделиха вълнението си от направените проучвания и интереса си към развиване на поставените проблеми. Големият интерес към филма наложи неговото повторно показване по време на голямо междучасие, както и по покана на класни ръководители в час на класа.

ФРЕНСКИ ТЕАТЪР
Учениците участваха в Международен франкофонски фестивал традиционно провеждан в Стара Загора с пиесата "Малкият принц" над която работихме през годината. Имаше 7 актьора на сцена, а останаите бяха технически асистенти в работата и осъществяването на спектакъла. Йоанна Томова, ученичка от 8 клас бе отличена с маска "Млада надежда в театъра" за ролята на Малкият принц.
Представителни изяви за месец март 2017МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО
1. Представяне на PP презентация “Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ – минало незабравимо“
Презентацията беше изготвена от участниците в извънкласна форма „Твоят час“, клуб „Минало незабравимо“. Беше представена на 14.03.2017 г. в училище пред ученици и учители. Проектът беше подкрепен и от фотоклуба към училището, който помогна със снимков материал.
2. Участие в „Ден на отворените врати“. Запознаване на гостите с историята на гимназията по музейна сбирка. Учениците от клуб „Минало незабравимо“ влязоха в ролята на екскурзоводи за нашите гости, развеждайки ги из училище и разказвайки за основаването на гимназията, нейните изявени преподаватели и ученици, за спортните постижения и спечелени литературни, театрални и др.конкурси. Подготвена беше ексурзоводска беседа на френски и испански език.

СВЕТЪТ НА МАТЕМАТИКАТА
Целта на публичната изява на групата по интереси „Светът на матетатиката” е запознаване на обучаващите се с актуалната и всеобхватна тема за уравненията. По време на изявата учениците представиха старинни задачи и техните решения, чрез които се повиши математическата им култура, обогатиха се знанията им свързани с история на математиката и видни математически личности, упражниха уменията си за презентиране пред публика.
Подборът на темата целеше да постави учениците в различни ситуации, които да провокират тяхното мислене.
Изявата се проведе в училищен кабинет на 15 март 2017, като се използва мултимедия. Участваха учениците от групата, а в публиката бяха техни приятели и съученици.

ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ
В рамките на Деня на отворените врати, проведен на 20.03.2017, бяха представени творби на ученици от ИД „Творческо писане“, публикувани в училищното издание „Устрем“, в сътрудничество с ИД „Графичен дизайн и предпечат“, ИД „Предизвикателството превод“, и ИД „Изобразително и приложно изкуство“.. По традиция присъстват много гости – ученици от други училища в града, учители, родители и други гости.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ПРЕВОД
На 20.03.2017 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала бе представен рецитал на френски и български език „Спомни си, Барбара“ в памет на Иван Иванов и по случай 40-та годишнина от смъртта на Жак Превер. Рециталът бе представен от ИД „Предизвикателството превод“ в сътрудничество с ИД „Театрални практики“ пред ученици от други училища в града, учители, родители.

ТЕАТРАЛНИ ПРАКТИКИ
На 20.03.2017 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала бе представен рецитал на френски и български език „Спомни си, Барбара“ в памет на Иван Иванов и по случай 40-та годишнина от смъртта на Жак Превер. Рециталът бе представен от ИД „Театрални практики“ в сътрудничество с ИД „Предизвикателството превод“ пред ученици от други училища в града, учители, родители.

ВИЗУАЛНА КОМУНИКАЦИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА
На 18 март 2017 г. се проведе традиционната вечер на езика. Осмите класове представиха кратки сценки и рецитал на френски и испански език. На 19 март беше патронния празник - бивши и настоящи ученици, учители и гости празнуват под звуците на химна на гимназията.
На 20 март се проведе "ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ". Ученици от различни извънкласни дейности представиха гимназията пред ученици от други гимназии, родители и учители. Учениците от клуб: ИД "Визуална комуникация и фотожурналистика" приложиха на практика наученото в часовете и направиха фоторепортаж от трите събития.
Снимките са архивирани и след подходяща обработка ще бъдат предоставени за публично ползване в сайта на гимназията. Фоторепортажът ще бъде публикуван и в сайта на клуба: LABOTO.com

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
На 19.03.2017 г по време на Патронен празник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала, беше презентирана книгата „Минало незабравимо - история на IV ЕГ“. Изданието бе изготвено от ИД „Графичен дизайн“ в сътрудничество с ИД „Минало незабравимо“. Книгата бе представена пред настоящи и бивши ученици и учители на Гимназията, родители, външни гости и различни медии. Присъстващи официални лица: г-н Иван Иванов - заместник - областен управител и други гости от Областна управа – Варна, г-жа Цонка Кузманова – старши експерт по ЧЕО при Регионално управление на образованието – Варна, г-н Христо Досев – почетен консул от Консулство на Кралство Испания, г-н Тодор Аврамов – председател на Алианс франсез – Варна, г-н Ерик Перотел – аташе по сътрудничество в областта на френския език.

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
На 20.03.2017 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала бе представена книгата „Минало незабравимо – история на IV ЕГ“ пред ученици от други училища в града, учители, родители. Книгата бе публикувана в сайта на Гимназията на адрес http://literatura.4egvarna.com/izdania.htm.

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ
На 19.03.2017 г по време на Патронен празник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала, бе презентиран сборник за ученическо творчество „Устрем ‘2017”. Хартиеното издание бе подготвено от ИД „Графичен дизайн и предпечат“ в сътрудничество с ИД „Творческо писане“, ИД „Предизвикателството превод“, ИД „Изобразително и приложно изкуство“. Сборника бе представен пред настоящи и бивши ученици и учители на Гимназията, родители, външни гости и различни медии. Присъстващи официални лица: г-н Иван Иванов - заместник - областен управител и други гости от Областна управа – Варна, г-жа Цонка Кузманова – старши експерт по ЧЕО при Регионално управление на образованието – Варна, г-н Христо Досев – почетен консул от Консулство на Кралство Испания, г-н Тодор Аврамов – председател на Алианс франсез – Варна, г-н Ерик Перотел – аташе по сътрудничество в областта на френския език.

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН И ПРЕДПЕЧАТ
На 20.03.2017 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала бе представен сборник за ученическо творчество „Устрем ‘2017” пред ученици от други училища в града, учители, родители. Бяха наградени ученици за участие в конкурса за корица „Устрем ‘2017”. В сътрудничество с ИД „Творческо писане“ бяха представени творби на ученици, публикувани в изданието. Сборникът беше публикуван в сайта на Гимназията на адрес http://literatura.4egvarna.com/izdania.htm.

БЪЛГАРСКИ ТАНЦОВ ФОЛКЛОР
Изявата беше в концертна форма на 19.03.2017 г по време на Патронен празник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала. Групата ИД «Български танцов фолклор» в сътрудничество с ИД «Народни танци», изтанцува шопски танц на високо ниво. Бяха въвлечени родители, като тяхната роля се изрази в това да помогнат с осигуряването на подходящи носии. И на двете събития присъстваха директора на училището, учители, както и специално поканени гости по повода – г-н Иван Иванов – заместник - областен управител и други гости от Областна управа – Варна, г-жа Цонка Кузманова – старши експерт по ЧЕО при Регионално управление на образованието – Варна, г-н Христо Досев – почетен консул от Консулство на Кралство Испания, г-н Тодор Аврамов – председател на Алианс франсез – Варна, г-н Ерик Перотел – аташе по сътрудничество в областта на френския език..

НАРОДНИ ТАНЦИ
Изявата беше в концертна форма на 19.03.2017 г по време на Патронен празник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ в Актова зала. Групата ИД «Народни танци» в сътрудничество с ИД «Български танцов фолклор», изтанцува финален фолклорен блок. Бяха въвлечени родители, като тяхната роля се изрази в това да помогнат с осигуряването на подходящи носии. И на двете събития присъстваха директора на училището, учители, както и специално поканени гости по повода – г-н Иван Иванов – заместник - областен управител и други гости от Областна управа – Варна, г-жа Цонка Кузманова – старши експерт по ЧЕО при Регионално управление на образованието – Варна, г-н Христо Досев – почетен консул от Консулство на Кралство Испания, г-н Тодор Аврамов – председател на Алианс франсез – Варна, г-н Ерик Перотел – аташе по сътрудничество в областта на френския език..

ФИЛОСОФСКИЯТ КАМЪК
Целта на публичната изява беше да се представи пред публика забавната страна на химията, уменията на учениците от групата свободно да представят химични експерименти и да ги обясняват ясно и атрактивно. Всеки от участниците беше подготвил химичен експеримент, който го е заинтригувал по време на предходните занятия с промените на веществата и с процесите, които ги съпътстват. Ученоците показаха умения успешно и безопасно да извършват интересни химични демонстрации и артистично да ги представят. Събитието се проведе по време на Деня на отворените врати на училището ни, в кабинета по химия, за да представим пред външна аудитория как може да се съчетае ученето на химия със забава.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
На 20.03.2017 г. в Деня на отворените врати в IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ участниците в ИД „Изобразително и приложно изкуство“ представиха своите предложения за абстракции, пейзаж, натюрморт, анимационни герои. Изложбата се откри във фоайето на Гимназията в присъствието на представител на Община Варна, ученици от други училища в града, учители, родители. Бяха наградени с грамоти ученици за впечатляващо творческо представяне.

АТЕЛИЕ ПО МНОГОДИСЦИПЛИНАРНО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО
В проекта "Въпроси" всеки ученик прилага на практика свои умения, реализира идея и участва активно в предварителна подготовка и провеждане на многодисциплинарно събитие, в което са използвани похватите на съвременното изкуство: инсталация, пърформанс и интерактивна изложба. Три учебни стаи (101, 111, 112) бяха преобразени на 30 март, като се превръщат в произведения на изкуството, в сцена или изложбена зала, галерия. Темата са въпросите: как и какви въпроси си задаваме, как си отговаряме, не пропускаме ли нещо, за какво си мислим в час, какво предизвиква процеса на питането, какво значи верен или грешен отговор и др. Бяха изготвени плакати за всяка една стая от ученичка, която обича да рисува и умее да работи с програма за графичен дизайн, други две ученички подготвиха поредица от песни, който изсвириха и изпяха на живо. Друга двойка ученички изпълниха театрално поредица от въпроси и отговори. Всеки ученик предварително бе избрал 5 предмета и задал въпрос към тях, а отново ученичка бе узготвила програма, в която да се въведе номер на предмета и така да се стигне до въпроса. Посетителите бяха ученици и учители. Получихме много добри отзиви и още нови ученици пожелаха да посещават тези часове.

ЕФЕКТИВНОТО ОБЩУВАНЕ – УСЛОВИЕ ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ И УСПЕХ
Изявата се проведе на 31 март 2017 в района на училището и бе отразена от Фотоклуб „Младост“. Целта на публичната изява бе участниците да упражнят и приложат новопридобити знания и умения за общуване в контакт със своите близки, приятели и съученици. Да покажат как разчитат и отправят невербални сигнали и до колко са способни да направляват и задават динамиката и процесите в отношенията им с приятели и партньори.
В изпълнение на задачите учениците проявиха креативност, спонтанност и артистичност.
В последвалото обсъждане всеки получи обратна връзка от публиката и останалите участници в изявата до колко добре се е справил с предизвкателствата проявяващи се в спонтанното общуване.
Представителни изяви за месец февруари 2017ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК
На 20.02.2017 година представихме пиесата «Викове в морето» пред родителите на участниците в театралния състав, като за целта участниците преведоха цялата пиеса на български език и изготвиха презентация със субтитри, за да могат родителите им да разбират напълно сюжета и играта им. Постановката, режисирана от ръководителя на трупата Камелия Савова, беше гледана както от родители, така и от бивши ученици и гости на гимназията.

ТЕАТЪР НА ИСПАНСКИ ЕЗИК
На 21.02.2017 г. пиесата бе представена пред ученици на гимназията, които аплодираха своите съученици и ги подкрепиха преди представянето им на Националния фестивал за ученически театър на испански език в гр. София. Няколко дни по-късно театралният състав се завърна от НАТФИЗ отличен от авторитетно жури с първо място. Трудът на актьорите бе оценен високо от журналиста от телевизия «Черно море», г-н Кирил Аспарухов, който ги покани, заедно с техния ръководител, в студиото на телевизията за интервю, което беше излъчено на 17.03.2017 в предаването за култура «Щрихи от утрото». Второто интервю на г-н Аспарухов с театралния състав ще бъде излъчено на Великден 17.04.2017 година.

ТЕАТЪР
Сценарият на дванадесетокласниците беше изчетен пред психолога на гимназията, защото е свързан с театъра на преживяванията, където се коментираха историите и се определи посоката на сценария. Атмосферата беше доста емоционална. Изявата бе проведена в класна стая на IV ЕГ.

ТЕАТЪР
Сценарият на дванадесетокласниците беше изчетен пред приятели и съученици. Нямаше голяма представителност, но имаше много усмивки. Учениците проявиха желание да се опитат да превърнат поне част от сценария в представление и то да се изиграе по време на изпращането им в гимназията. Изявата бе проведена в класна стая на IV ЕГ.
Представителни изяви за месец януари 2017ДА СЕ НАУЧИМ ДА УЧИМ
Публичната изява (проведена на 11.01.2017) има за цел да демонстрира придобити знания и умения на учениците от извънкласна дейност «Да се научим да учим» . Като една от осемте ключови компетенции за учене през целия живот се изисква обучаемите да познават и разбират предпочитани от тях стратегии за учене и умствен труд като: използване на мисловни карти и концептуални диаграми (Mind mapper), презентации и видео материали.
Работейки в група/екип те се научават да си сътрудничат в учебния процес и да извличат полза от ученето в група, да споделят наученото.
В компютърна зала 405 на училището бяха представени изработени продукти: мисловни карти, слайдшоу от собствени фотографии, презентации и видео пред съученици, учители и преставител на ръководството на училището.

КАК СЕ СТАВА ЛИДЕР
На 12.01.2017 г. в 223 кабинет се проведе първата представителна изява на учениците от групата Как се става лидер на тема «Ефективната комуникация». Целта беше учениците да покажат пред своите съученици част от уменията, които са придобили и усъвършенствали в хода на работата. Показани бяха техники за привличане на вниманието на публиката, за установяване на контакт мужду презентиращите и слушателите, за «разчупване на леда». На изявата бяха поканени приятели и родители на участниците. Мероприятието протече в много приятна приятелска атмосфера, личеше си удовлетворението на участниците от свършената от тях работа.

ПЪТЯТ КЪМ НАЧАЛОТО
«Представянето на държавите и културни обекти» се осъществи във връзка с работата около значими културни паметници, свързани с историята на Варна (Варненски халколитен некропол и др), както и природни забележителности (Побити кмъни и др.) и на фона на работата на училището като асоцииран член на ЮНЕСКО, едно от първите в мрежата на Юнеско. Запознаването на широк кръг от ученици чрез презентация, разказ, викторина бе съсредоточена главно върху провокирането на интерес към миналото на града и активност в посещението на музеи и изложби. В тази посока бе използван опита и помощта на бивши ученици работили върху подобна проблематика.Тази изява постигна като резултат получаването на обратна информация за интересите на младите при «откриването» на града, в който живеят и даде идеи за евентуален маршрут при представянето на Варна при многобройните контакти с наши партньори, както на национално, така и на международно равнище.

ПЪРВИ СТЪПКИ В ИЗУЧАВАНЕ НА ПОЛСКИ ЕЗИК
Тази изява бе свързана с традициите и обичаите в Полша. На 30.01.2017 учениците участваха в тържество, посветено на Андреев ден. Видяха какви обичаи са имали хората в миналото в Полша, как се предсказвали бъдещата година и как са се забавлявали. Научиха както стихчетата, които задължително се казват на този ден, така и един танц, който и до сега се играе в Полша. Родителите също подкрепиха инициативата. Накрая опитахме полския сладкиш «серник», който се приготвя от извара. Сравнихме този обичай с българските гадания на Бъдни вечер. И двата празника са езически и имат сходства.
Представителни изяви за месец декември 2016ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКОВОТО ЗА ЗДРАВЕТО ПОВЕДЕНИЕ
Реализираните дейности:
На 01.12.2016 г през голямото междучасие бяха раздадени материали във фоайето на училището и бяха прожектирани рекламни филмчета по темата за ХИВ/СПИН
В рамките на часа на класа в Актовата зала пред учениците от 8, 9 и 10 клас се проведоха следните дейности:
- Презентация по темата 1 декември-Международен ден за борба със ХИВ/СПИН
- Дискусия по темата
Постигнати цели: Бе изяснена темата от страна на учениците от Училищния привантивен клуб както и всички особености и начините на превенция и неупотреба на ПАВ.
Обхват/достигнати: около 800 от учениците в училището
Разработени и разпространени информационни материали:
l. Плакати и табло /изработено от учениците/
2. Малка книжка Пазя себе си, пазя и теб - 3006p.
3. Календарчета – 600 6p. /изработени от учениците на 4 ЕГ/
4. Панделки – 800 6p. /изработени от учениците на 4 ЕГ/
5. Балони – 100 6p.
6. Тениски с послания за участниците в кампанията /изработени от учениците на 4 ЕГ/

МЛАД ЖУРНАЛИСТ
Участие и отразяване на „Вапцаровите дни” във Варна – изява и публично занятие съвместно с родители, проведено на 03-04.12.2016 г. в зала „Пленарна”, Община Варна. Събитието се организира от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”, гр. Варна, като е съпроводено от широк обществен интерес и медийно присъствие. Учениците от ИД „Млад журналист” участваха в събитието като изпълнители и журналисти. Занятията бяха посетени от родителите на участниците. Спечелена е поощрителна награда, въпреки силната конкуренция.

ПЪТЯТ КЪМ НАЧАЛОТО
Публичната изява по първата тема е свързана с представяне на резултатите от проучванията върху историята на Варна след Освобождението 1878 г., като акцентът е сложен върху местните институции, общинската власт, усилията за превръщането на града във водещ и модерен за Нова България. Подготовката е съвместно с Музея за нова история на Варна и с групата « Стара Варна», приятели на «Пътят към началото». Участието на учениците се изразява в презентации върху различните страни на живота на града пред техни съученици, учители и близки. Представената работа се мултуплицира, при проявен интерес и пред по-широк кръг от ученици, с оглед на значението и и във ръзка с темата «Варна – младежка столица».

ФЕХТОВКА
Представителната изява по извънкласни дейности - "Фехтовка" се състоя в "спортен център Тим". В нея взеха участие записаните в проекта ученици, родители и учители. Целта на изявата бе учениците да покажат усвоени умения и да дадат обратна връзка за проекта и неговата реализация. За два учебни часа участниците успяха да покажат в двубои и в техническа презентация основите, целите и философията на фехтовалното изкуство.
Групи по проект "Твоят час" в IV ЕГ 2016-2017 година

Английски език - Юлиана Венкова
Английски език - Изабела Балян
Ателие по многодисциплинарно съвременно изкуство - Полина Милчева
Биология - Даниела Георгиева
Биология - Снежа Панайотова
Български език и литература - Виолета Ботева
Български танцов фолклор - Стела Андонакиева
Визуална комуникация и фотожурналистика - Красимир Божинов
Да се научим да учим - Донка Георгиева
Ефективното общуване-условие за личностно развитие и успех - Пламен Матеев
Изобразително и приложно изкуство - Наташа Неделчева
Испански език - Симона Роева
Испански език - Емилия Папазова
Испански език - Пенка Еремиева
Испански език - Пенка Еремиева
Испански език - Снежанка Василева
Испански език - Снежанка Василева
Испански език - Емилия Папазова
Как се става лидер - Илиана Иванова
Математика - Елиана Тонева
Математика - Елиана Тонева
Математика - Цанка Сокерова
Математическа лингвистика - Стилияна Иванова
Минало незабравимо - Мариана Ангелова
Млад журналист - Невяна Павлова
Народни танци - Стела Андонакиева
Опера в училище - Нели Геновска
Превенция на рисковото за здравето поведение - Елизабет Добрева
Предизвикателството превод - Радка Здравкова
Първи стъпки в изучаване на полски език - Юлиана Венкова
Пътят към началото - Нели Геновска
Руски език - Петя Демирева
Руски език II група - Петя Демирева
Светът на математиката - Цанка Сокерова
Творческо писане - Цонка Станкова
Театрални практики - Ксения Царева
Туризъм и еко пътеки - Веселина Ненова
Фехтовка - Ивайло Стаматов
Философският камък - Нели Райчева
Френски език - Виктория Стефанова
Френски език - Виктория Стефанова
Френски език - Полина Милчева
Френски език - Полина Милчева
Френски език - Радка Здравкова
Френски език - Жасмина Каназирска
Френски театър - Полина Милчева
Химия - Нели Райчева

За проектаIV ЕГ активно участва в Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности („Твоят час“)“ – Фаза 1.
В IV ЕГ има сформирани 44 групи за занимания по интереси и образователни затруднения, в които са включени 441 ученици.
Повече информация за проекта можете да получите на следния интернет адрес: http://tvoiatchas.mon.bg/

Цели
Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

Специфични цели на проекта са:
Развитие на уменията за учене, компетентностите, творческите и спортните способности на учениците в тематични области, които са извън включените в задължителната училищна подготовка?
Преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си по задължителните дейности в училище и повишаване на мотивацията им за учене?
Повишаване на образователните постижения на учениците в определени научни области?
Включване на по-голям брой ученици в извънкласни дейности посредством създаване на условия за провеждане на междуучилищни изяви и инициативи, при които ще се обединят образователните ресурси на повече училища?
Превръщане на училището в по-привлекателно място за учениците, с което да се намали преждевременното им напускане на образователната система, и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, с което да се насърчи бъдещата им социална, професионална и личностна реализация?
Създаване на ефективни механизми за участие на общността и родителите/близките на учениците в дейностите на училищата, с което ще се подпомогне изборът на ефективен набор от извънкласни дейности по интереси и дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците?
Изграждане и прилагане на единен модел за обществен мониторинг на извънкласни дейности по интереси и на дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците, с което ще се осигури прозрачност на избора и провеждането им и разнообразие от възможности за развитие на способностите на учениците.
Прилагане в извънкласните дейности на електронни/мултимедийни/продукти за постигане на достъпно знание, устойчивост на интересите на учениците и мотивираща, позитивна среда.

Индикатори
Намаление на дела на преждевременно напусналите училище (ПНУ) от лицата на възраст между 18 и 24 г., включени в дейности по ОП: МОН ще отчита всяка година обхванатите ученици в дейности по процедурата.
Дял на училищата, предлагащи дейности за повишаване мотивацията за учене, чрез развитие на специфични знания, умения и компетентности: 70%.
Ученици, включени в дейности за повишаване мотивацията за учене, чрез развитие на специфични знания, умения и компетентности: 320 000.